01 oktober             02 oktober              03 oktober              04 oktober            

05 oktober             06 oktober              07 oktober             08 oktober            

09 oktober             10 oktober              11 oktober             12 oktober            

13 oktober             14 oktober              15 oktober             16 oktober            

17 oktober             18 oktober              19 oktober             20 oktober            

21 oktober             22 oktober              23 oktober             24 oktober            

25 oktober             26 oktober              27 oktober             28 oktober            

29 oktober             30 oktober              31 oktober             

 

Zondag 01 oktober

  

Tot kwart over twee vond Dhirai het maar niets alleen in de bench beneden in de huiskamer. Maruschka hield het voor gezien en ging met slaapzak maar beneden liggen. Binnen no time was Dhirai stil en bleef stil tot kwart over acht vanochtend. Heerlijk.

 Opgestaan en gaan wandelen. Alhoewel wandelen. Er zat een kat voor de voordeur, die er vandoor ging op het moment dat de deur opengaat. Toch was Dhirai interessant voor de kat. De kat blijft steeds op een meter van Dhirai om hem vervolgens uit te dagen. Spannend, maar Dhirai laat zich niet kennen en blaft als de kat te dicht bij komt, een hoge rug opzet en blaast. Dit duurt zo’n kwartier. Met als gevolg dat we wel vijftig meter van huis zijn. Uiteindelijk geeft de kat het op, doet Dhirai zijn behoefte en kunnen we weer naar binnen.

 Met de hele roedel ontbeten en lekker een bakje koffie. Ondertussen foto’s uitgezocht van de eerste week bij onze roedel. Wat is dat moeilijk, om een selectie te maken van zo veel foto’s. We begrijpen nu wat voor een werk Saskia zich elke keer op de hals haalt met de dagboekverslagen van de nestjes.

 Wanneer alles gereed is, wordt Dhirai uitgelaten door Erik en Kayleigh. Daarna gaan we op verjaardagsvisite in Callantsoog (nee, niet bij Jessie) bij kennissen. Dhirai kreeg gelijk een nieuwe socialisatie. Spelen met een andere hond. Een border collie die graag speelt met balletjes en allerlei andere speeltjes. Dhirai had de tijd van zijn leven. Uitgeteld lag hij bij Erik op schoot uit te rusten tot we weer naar huis gingen. Nog snel even lekker dollen met Famke, de border collie, voordat we in de auto gaan. In de auto ligt Dhirai totaal uitgeblust in de autokennel. Zelfs thuis moeten we hem naar zijn voerbak lokken. Alwaar Dhirai zittend zijn bak leeg eet. Plof, daar ligt Dhirai weer onder de tafel tegen Maruschka d’r voet aan te dromen over de avonturen met Famke.

 In de avond het dagboekverslag schrijven en een portretfoto van week 9 op de web site zetten.

De eerste week van Dhirai bij ons, zit er al op. Wat genieten we met z’n allen van onze hond.

Spijt? NEE. Geen moment. Ook al kost het nu veel energie en slapeloze nachten. We kunnen en willen niet meer zonder Dhirai.

 

Maandag 02 oktober

 

Dhirai heeft een heerlijke nacht gemaakt. Erik heeft nog wel beneden geslapen, maar zo dat Dhirai hem niet kon zien. Dit was geen enkel probleem. Vanochtend allemaal opgestaan, gegeten en naar werk of school gegaan. Samen met Maruschka gaat Dhirai de kruimels opruimen met de zwabber. Deze is nog meer in trek dan de stofzuiger en Dhirai hangt er dan ook de hele tijd in. Zo schieten we niet op. Om de kruimels later op te ruimen, gebruikt Maruschka de kruimeldief. Daar moet Dhirai niets van hebben.

 Om tien uur komt er visite, jawel met kraamcadeautje. Het is toch ook wat. Dhirai krijgt er nog meer speeltjes bij. Wat worden we weer verwend. Wanneer er koffie gedronken wordt, is Dhirai continu aan het uitdagen. De touwtjes van de jas van de visite zijn erg in trek, net als de gordijnen. Hoe zo aandacht trekken. Dhirai krijgt dan ook een heerlijk kauwlapje en dat leidt gelukkig wat af.

Als de visite weg is, doen Dhirai en Maruschka nog wat oefeningen van de puppen training. Zit, click en beloon. Dhirai weet het al precies. Morgen een andere oefening proberen.

Na het middag eten gaan Maruschka en Dhirai samen weer naar de dierenarts. Ditmaal voor een inenting. Tevens wordt Dhirai gewogen; 9,3 kilogram weegt meneer maar liefst. Moeten we alweer zijn hoeveelheid voer bijstellen.

Na dit bezoek gaan ze samen voor een wandelingetje naar het meertje. Heerlijk, wat een rust. Dat wordt dus lekker loslopen. Kan nu, want er is totaal geen afleiding. Zelfs de eenden en een aalscholver zijn niet interessant. Ook het water trekt niet aan. Zou dit nog een gevolg zijn van de snoekduik in de sloot?

Thuis ligt Dhirai bij te komen als de meiden uit school komen. Michelle speelt met Dhirai en krijgt het voor mekaar dat hij loslaat als hij in haar broek hangt. Ze komt ten opzichte van Dhirai duidelijk over als het gaat om loslaten van de kleding. Maruschka is erg onder de indruk. Michelle denkt dan wel meteen dat ze de hele wereld, inclusief Dhirai aankan. Niet dus, maar het is wel goed voor haar zelfvertrouwen.

Net voor het avondeten begint Dhirai te piepen. Hij wil eruit om te plassen. Geeft het dus geweldig goed aan. Perfect. Snel daarop moet hij ook nog poepen. Gaat helemaal super op deze manier. Verder is Dhirai vanavond vrij rustig. Zal wel een gevolg zijn van de inenting, zullen we maar denken. Dat zal morgen wel weer anders zijn.

 

Dinsdag 03 oktober

 

De routine van de dag komt er aardig in. Zo ook vandaag. Erik staat op, laat Dhirai uit en geeft hem eten. Ondertussen zijn de meiden ook uit bed en gaan ontbijten. Wanneer ze naar school zijn, wordt Dhirai meteen een stuk rustiger: zou zijn rangorde strijd dan weer even van huis zijn? Tegen koffie tijd komt Maruschka weer thuis van haar werk. Dhirai is altijd enthousiast als er iemand van zijn roedel weer terugkeert in huis. Hij kwispelt en draait rondjes rond de desbetreffende persoon. Een grappig gezicht.

 ’s Middags na het eten lopen Dhirai en Maruschka een rondje rond het meertje. Autorijden gaat steeds beter en Dhirai ligt mooi te kijken in zijn autokennel. Tijdens deze wandeling doen ze weer enkele oefeningen van de puppytraining. Als er geen afleiding is van andere honden, gaat het prima met de oefeningen. Dhirai gaat vanzelf al bij haar voeten zitten als Maruschka hem roept. Zijn het echt van die werkhonden? Lijkt er op.

 Bij terugkeer ligt Dhirai uitgeteld in de bench en is nauwelijks van zijn plaats te krijgen. Goed zo, want dan kom je lekker aan je rust toe. Als de meiden thuiskomen uit school , komt

Dhirai meteen in actie. Spelen. Het gaat met de dag beter, ook met de meiden. Ze zien steeds beter in wat er bedoeld wordt met de rangorde. Gelukkig, anders hadden Erik en Maruschka er nog twee puppen bij voor de opvoeding.

 ’s Avonds is Dhirai baldadig en Maruschka krijgt nog geen minuutje rust. Erg vermoeiend, vooral als je al vanaf kwart voor vijf uit je bed bent. Wanneer Erik om elf uur thuis komt, gaat hij nog een rondje met Dhirai lopen en is het bedtijd. Benieuwd hoe het vannacht zal gaan…

 

Dierendag woensdag 04 oktober

 

Wat een genot om uit te mogen slapen. Ja, echt waar en wel tot zeven uur vanochtend. En ook nog eens allemaal in ons eigen bed. In een woord HEERLIJK.

Iedereen kwam dan ook om dezelfde tijd uit z’n bed. Dhirai ging een rondje lopen met Erik. Hij had echt hoge nood. Wie? Erik? Nee, Dhirai. Vervolgens gezamenlijk ontbeten voordat de meiden weer naar school gaan en Erik begint met (thuis)werken. Dat is weer iets nieuws voor Dhirai; het baasje en het baasje thuis. Voor Dhirai dan ook geen enkel probleem. Nu daagt hij gewoon diegene uit die beneden in de kamer is en in dit geval: Erik. Maruschka was zichzelf aan het uitlaten en ging Nordic Walken (je kent het wel; met die stokken) met een kennis. Met z’n drieën een kopje koffie drinken en dan een stukje wandelen bij het meertje. Daar maken Erik en Maruschka een schitterende foto van Dhirai. Met zijn oren omhoog. Het lijkt wel een truc opname.

 Thuis gaan we eten en daarna valt Dhirai als een blok in slaap in de bench. Ergens in de middag komt er dan pas weer leven in en begint overal op te kauwen en in te bijten. Foei…

Na de thee vertrekt Erik voor een tweede “rondje”  meer. Deze keer hoort Dhirai een aantal honden blaffen en doet een poging om op zoek te gaan naar die honden. Erik had hem net op tijd te pakken. Wie weet waar hij Dhirai vandaan had moeten halen. Ook de paarden die voorbij kwamen lopen, waren zeer interessant.

Thuis valt Dhirai aan op zijn eten als een tijger. Kijkt verontwaardigd als zijn bak leeg is. Onder het mom van: “Is dit alles?”. Voor de volgende portie zul je nog even moeten wachten Dhirai. Dan gaat Dhirai maar spelen met zijn hele assortiment. Af en toe krijg je het idee dat hij van gekkigheid niet meer weet met wat hij moet spelen. Het gaat gelukkig nog steeds goed.

Wanneer Dhirai hoge nood heeft, begint hij steeds te piepen en rond te dartelen. Het sein om hem uit te laten. Geweldig, dat je zo’n kleine pup in zo’n korte tijd zindelijk kan krijgen.

 In de loop van de avond vindt er nog een flinke stoeipartij tussen Erik en Dhirai plaats. Op het laatst mond dit uit in een machtstrijdje die gewonnen wordt door Erik. Dhirai kent zijn plaats in de roedel weer. Na dit intermezzo valt Dhirai als een blok in slaap in afwachting van zijn laatste rondje lopen voor vandaag.

 

Donderdag 05 oktober

 

Allemaal lekker geslapen. Als we opstaan, gaat Erik een wandelingetje maken met Dhirai. Dan is het etenstijd. Dhirai valt als een wolf aan op zijn voerbak. In een mum van tijd is de bak helemaal leeg en schoon. We zouden hem bij wijze van spreken zo weer in de kast kunnen zetten. Wanneer iedereen beneden is, is Dhirai erg druk. Hij blijft rondlopen en hapt in alles wat beweegt. Zodra iedereen naar school en of naar het werk gaat, ligt Dhirai even bij te komen in zijn bench. Rond tien uur gaat Dhirai een klein rondje lopen met Maruschka. Overal wil hij snuffelen. Bij de overburen gaat Dhirai op de stoep zitten. Wachten tot zijn vriendje Nemo komt spelen. Nemo is iets ouder dan Dhirai, maar nu  is Dhirai al een heel stuk groter. Een mooi gezicht wanneer die twee met elkaar aan het spelen zijn. Thuis aangekomen is het tijd voor koffie voor Maruschka en een hondenkoekje voor Dhirai.

 Vandaag eten we gesplitst. Michelle heeft een excursie vanmiddag met school en moet al op  tijd weer op school zijn. Kayleigh komt op de normale tijd thuis. Op deze manier zit Maruschka vanaf tien over half twaalf tot een uur aan tafel. Dhirai is in die tijd erg rustig. Het scheelt dus wanneer de meiden afzonderlijk van elkaar thuis en in de kamer zijn. Dhirai hoeft zich dan niet zo aan te stellen om in de picture te staan.

 Vanmiddag gaan Maruschka en Dhirai een wandelingetje maken bij het meertje. Elke keer lopen we een ander stukje. Door het bos, langs het water, langs het grasveld. Iedere keer reageert Dhirai anders en heeft heel wat te snuffelen. Iedere keer is het dan ook weer een verrassing wat we zullen tegenkomen. Elke dag weer nieuwe ervaring. Het autorijden gaat met de dag beter. Wanneer we met de auto gaan, gaat Dhirai al netjes bij de achterklep zitten.

Hij laat zich dan rustig optillen door Erik of Maruschka en in de autokennel zetten. Zodra de auto gestart wordt, gaat hij liggen.

Als ze uitgewandeld zijn, gaat Maruschka even een boodschapje doen. Dhirai blijft netjes liggen in de autokennel. Lekker frisse lucht door vier spleetjes van de ramen. Hij komt zelfs niet overeind als Maruschka weer instapt en ze verder rijden.  Thuis gaat Dhirai in de bench, een lekker middagdutje doen. Heb jij al eens een hond horen snurken? Nou Dhirai kan er wat van. Ze gaan hem opgeven voor het Guiness Book Of Records.

 Maruschka gaat ondertussen strijken. Maar als de meiden thuiskomen uit school en Dhirai weer wakker is, wil hij komen helpen. Van de wal in de sloot. Dhirai trekt het tafellaken van de strijkplank en gaat er vandoor, met tafellaken. De strijktijd is voorbij. Morgen is er weer een dag. Na zo’n “gevecht”, is het weer tijd voor wat eten. Ook nu weet Dhirai er wel weg mee.

Ondertussen regent het en is iedereen weer huiswaarts gekeerd. Na het eten gaat Erik wandelen. Maruschka brengt hen een stukje weg, zodat ze naar huis terug kunnen lopen. Het is echt hondenweer en Dhirai is door en door nat. Lekker afdrogen voordat we naar binnen gaan. Maruschka is blij met de “erfenis van oma Joepie” (oma is onlangs verhuisd naar een verzorgingstehuis en heeft haar hele huisraad verdeeld) . Een groot aantal handdoeken die hun beste tijd hebben gehad, komen nu goed van pas. Afgedroogd en wel gaat Dhirai bij de bench zitten. Heb je nu al weer honger???Dan moet je nog even wachten. Pizza.

 Vanavond speelt Erik nog een poos met Dhirai voordat we aan de laatste wandeling beginnen en gaan slapen.

Vlak voor de laatste wandeling komt Erik er achter dat de mat voor de bench van Dhirai aan de onderzijde erg nat is. Waarschijnlijk plast hij in onbewaakte ogenblikken toch nog vaker binnen als wij gedacht hebben. Dus voor de laatste wandeling nog even puin ruimen.

 

Vrijdag 06 oktober

 

Wanneer Maruschka thuis komt van haar werk, gaat ze eerst een stukje met Dhirai lopen. Samen gaan ze in de auto een pakje afleveren bij kennissen. Aansluitend wandelen in de regen bij het meertje. Dhirai loopt goed mee. En snuffelt onderweg overal aan. Hij plast nog steeds op vier poten. Maar de vraag is, voor hoe lang?

Eenmaal thuis valt Dhirai aan op zijn eten. Dat heeft hij wel verdiend. Eten in de bench, waarna hij een lekker middagdutje kan doen. Dat had je gedacht. Dhirai piept als de meiden thuiskomen. Onder het mom van ik wil eruit, kijk mij nu zielig zijn. Toch houden we stug vol. Dhirai blijft in zijn bench totdat de meiden naar school zijn. Pas nu mag hij eruit en gaat Maruschka oefeningetjes doen voor de puppentraining. Dhirai heeft wel in de gaten dat er naast de click een beloning kan komen. Ja, kan komen. Hij is zo leergierig dat Maruschka niet meer elke keer een beloning geeft. Is weer zo moeilijk afleren. Dus als Dhirai zijn aandacht dreigt te verslappen, dan krijgt hij naast de click ook een beloning.

 Maruschka wil dan beginnen aan haar tweede poging strijken. Deze poging is korter dan gisteren. Het tweede overhemd wordt in no time van de strijkplank gegrist en Dhirai gaat er mee van door. Helaas voor Maruschka wordt dat opnieuw wassen. Dhirai heeft namelijk net de gekke vijf minuten en rent door het huis en de tuin. Lekker toch met die regen. Nou nee, zeker niet als je droger het vanochtend heeft begeven…

Dan ploft Dhirai ergens in de keuken op de vloer. Zo, nu eerst even een dutje. Geeuw, geeuw..

Ons varkentje ligt te snurrrrrrrrrrrrrrrrken………………..

 Michelle komt uit school en speelt een poosje met Dhirai. Dan hangt hij even de clown uit. Sinds de eerste dag hier bij ons, loopt Dhirai regelmatig tussen de ramen en de radiatoren door. Vervolgens komt hij dan aan de andere kant weer te voorschijn. Vandaag liep het anders… Aan het eind gekomen wil Dhirai even over de radiator kijken. Hij zet zijn voorpoten op de radiator en zit als het ware als een konijntje op zijn achterpoten. Voel je ‘m al komen? Hij rolt achterover en ligt tussen de radiator en het raam op, jawel, zijn rug!!!

Ja pipo de clown daar lig je dan. Maar niet voor lang, want tegen de tijd dat Maruschka het fototoestel heeft gepakt (en die lag zo voor de pak!!!) had Dhirai zichzelf alweer omgedraaid. Een ervaring waar hij even over moet “nadenken”. Welterusten Dhirai.

 Na het avondeten gaat Erik een rondje lopen met Dhirai. Tijdens de wandeling worden ze overvallen door een enorme hoosbui. Dhirai lijkt de weg naar huis al te kennen, want de lijn gaat strak en vervolgens in één rechte lijn naar huis. In huis wederom de gekke vijf minuten. (of zijn het er meer)

 

 Zaterdag 07 oktober

 

Dhirai gaf vanochtend om half acht een piep. Hij wil eruit om te plassen. Helaas lagen wij allemaal nog in bed met als gevolg dat de bench beetje nat was. Erik springt in de kleren en gaat een rondje wandelen. Er wordt tafel gedekt voor een gezamenlijk ontbijt. Ook Dhirai krijgt zijn eten. Dan begint de sportieve ochtend in huize Warta. Kayleigh vertrek als eerste. Zij gaat handballen. Erik vertrek samen met Michelle ook naar de handbal. Maruschka ruimt op, gaat stofzuigen en gaat vervolgens met Dhirai naar de puppen training.

 Op de heen weg gaan ze samen langs de dierenwinkel, om een paar kauwlapjes te kopen. Natuurlijk wordt Dhirai getoond aan de mevrouw van de winkel en haar dochter. Zij hebben ook een ODH en willen meteen ruilen. Nou mooi niet. Dhirai blijft gewoon bij ons (dat je effen weet). Dan vervolgen ze de weg richting hondenschool. Vanochtend is het een grote groep. Veel kleine hondjes. Dhirai steekt er letterlijk met kop en schouders bovenuit. Toch is hij de jongste hond. Omdat het regent, gaan we eerst enkele oefeningen binnen doen (watjes).

Beginnen met de zit, af en sta oefeningen. Dhirai doet het perfect. Hebben we toch genoeg geoefend in de afgelopen week. Ook heeft Maruschka goed ingeschat om tijdig te stoppen met lokkertjes. Menig hond doet niets omdat de baas niets lekkers in de hand heeft. Als ze dat hebben, worden ze helemaal wild. Goede inschatting gemaakt Maruschka (gewoon intuïtie).

De zon breekt door en gaat de hele groep naar buiten. Daar worden nog enkele nieuwe oefeningen voorgedaan. Als Maruschka wegloopt en Dhirai naar haar toe moet lopen, ziet hij alles behalve Maruschka. Zijn vriendinnetje Kira leidt hem af (overloper). Uiteindelijk gaat Dhirai dan toch naar Maruschka toe. Goed zo, de aanhouder wint.

Op het eind mogen alle honden los, om wat te spelen. De remmen gaan los en alles rent door elkaar. Enkele jack russels vliegen elkaar in de haren en worden uit elkaar gehaald. Geen succes. Twee honden zijn angstig voor andere honden en kruipen weg, het liefst in de jaszak. Maakte niet uit van wie, als ze maar veilig zijn. Uiteindelijk speelt Dhirai met Kira. Zij zijn erg aan elkaar gewaagd. De ene keer ligt Kira bovenop, het volgende moment wint Dhirai. De lippen zijn opgetrokken, maar de staarten blijven kwispelen. Er spettert heel wat water in het rond, want het net enorm geregend. Als we naar huis gaan, zit Dhirai helemaal onder de modder. Lekker ventje.

 In de bench heeft Maruschka geen kind aan hem, hij ligt voor pampus. Wanneer we thuis komen, moet Maruschka Dhirai uit de autokennel lokken. Hij is met geen stok uit de auto te krijgen. Hoe zo moe. Voor een lekker snoepje wil Dhirai zijn lijf wel verheffen en komt in de benen. Snel een bak brokken en welterusten Dhirai…

Dhirai droomt..woef..woef..wraf…wraf… en gaat er hard vandoor in zijn dromen. Ben je nu al weer aan het trainen?

 Tegen halfvijf komt Dhirai weer in actie en kluift lekker op een kauwlapje. Daar weet hij inmiddels wel weg mee en soms rent hij het hele huis door. Nee wij zullen het niet afpakken. Als hij er genoeg van heeft probeert Dhirai aandacht te trekken door overal op te gaan knagen. Dhirai, je bent een hond, geen bever. Laat al het hout maar heel. Snel gaan Erik, Michelle en Dhirai een ommetje maken.

Etenstijd voor Dhirai. De wolf in hem is weer ontwaakt. Schrok, schrok en op. Gevolg: de hik.

Dhirai gaat vervolgens Erik helpen om alles terug te zetten, nadat de nieuwe droger is gearriveerd. Helaas was de oude echt stuk. Voordeel als je op een dorp woont; heb je dezelfde dag nog een nieuwe in huis, werkend en wel. Dhirai helpt dus , weer van de wal in de sloot. Kayleigh probeert ‘m af te leiden, maar dit mislukt keer op keer. Maruschka heeft meer succes. Wat een teleurstelling voor Kayleigh. Wanneer zal het nu eens lukken. Toen de puppen kleiner waren, werkte het wel. Dhirai krijgt het voor mekaar. De interesse van Kayleigh is snel over en ze gaat zelf buiten spelen, zonder Dhirai.

’s Avonds ligt Dhirai op verschillende plekken in de huiskamer of de keuken. Languit. Wanneer hij samen met Erik naar het Nederlands elftal kijkt, is de interesse niet hetzelfde. Erik volgt de beelden op tv, Dhirai is in dromenland. Als de wedstrijd is afgelopen, komt Dhirai weer in leven. Spelen met Erik voordat ze gaan wandelen, eten en slapen.

 

Zondag 08 oktober

 

Tegen zessen begint Dhirai te piepen: hij moet plassen. Snel een plas buiten en weer naar bed. Dit vindt hij eigenlijk niet leuk en piept er nog even flink op los. Negeren en de aanhouder wint. Wij dus. Kayleigh staat op en gaat de tafel dekken voor een gezamenlijk ontbijt. Als Erik gaat douchen, gaan Maruschka en Dhirai een blokje om. Thuis lekker eten en dan gaan we op pad. We gaan op visite bij Toto (je weet wel, het hondje van de Tovenaar van Oz). Haar baasje is komende week jarig en door de week lukt het ons niet om op de koffie te gaan, dan is ruim drie honderd kilometer net iets te ver.

Wanneer wij in Bavel arriveren, staat Toto als “erf bewaker”  in de deuropening. Zij wil meteen laten zien dat zij de baas is. Gelijk heeft ze, we zijn immers bij haar thuis. Dhirai heeft het snel in de gaten en is erg onderdanig. Toch krijgt Dhirai Toto zo ver dat ze gaan spelen. In de tuin weliswaar, daar hebben de twee meer ruimte. Wanneer het ijs is gebroken rent Toto als een gek door de tuin. Helaas kan Dhirai dit niet bijhouden en die blijft dan ook mooi staan kijken wat Toto allemaal aan het doen is. Dan valt zijn oog op iets anders. Er lopen twee cavia’s in de tuin los. Een pracht gezicht. Dhirai loopt er heel rustig op af, maar zo gauw hij zijn neus naar de twee doet gaan deze er als een haas vandoor. Schieten hun ren in via een ondergrondse buis. Dhirai heeft het nakijken en wacht geduldig af wanneer ze weer te voorschijn komen. Van tijd tot tijd leggen we Dhirai in de autokennel ( in de tuin) zodat hij even kan bijkomen en een dutje kan doen. Ook Toto krijgt dan even rust. Zij is het niet gewend om de hele dag te spelen en te rennen. Beide krijgen in de loop van de middag een kauwlapje. Dhirai gaat heerlijk liggen kauwen terwijl Toto op zoek gaat naar een plek om het te begraven. Uiteindelijk is het Dhirai die in een onbewaakt ogenblik het kauwlapje van Toto begraaft ergens in de tuin. Heeft Tot de komende dagen iets te doen. Haar schat gaan opgraven. Begin van de avond gaan we weer richting Obdam en het is aardig stil achter in de auto. Hoe zou dat nu komen?

 Thuis gaat Erik nog een blokje om en is het tijd om te gaan slapen. Dhirai is meteen stil. Hij zal de hele nacht wel slapen en dromen over het hondje van de Tovenaar van Oz…

 

Maandag 09 oktober

 

Vandaag is Dhirai tien weken, hij is twee weken bij ons. Wat gaat de tijd hard. Er is nauwelijks tijd om bij stil te staan, zoveel energie en aandacht hebben wij voor Dhirai (nodig). Ondanks de drukke dag gisteren, zit er vanochtend genoeg leven in.

Erik heeft Dhirai om zes uur mee uit wandelen genomen. Met de voerbak terug in de bench. Helaas voor de anderen is Dhirai niet meer stil totdat ze beneden komen. And I don’t like mondays …

Als de gewone week is begonnen en iedereen de deur uit is, gaan Maruschka en Dhirai nog een wandelingetje maken. Met alle oefeningen van de puppen training. Daar er niemand op straat is, kunnen Dhirai en Maruschka heel wat doen. Ook zonder riem. Dhirai doet het goed. Ondanks dat Maruschka de beloningen al aardig teruggeschroefd heeft. Dhirai wil graag leren, dat merken we wel. Dat is mooi, want daar willen we uiteindelijk naar toe.

Dan heerlijk uitrusten in de bench. Als Maruschka maar niet uit de kamer gaat…

Op de telefoon reageert Dhirai nauwelijks meer. Dat is mooi, want oma Nanny belt bijna iedere dag wel een keer. Maruschka had de deur naar de hal al open gezet. Nu kan ze ongemerkt de huiskamer verlaten, zonder dat Dhirai wakker wordt. Kan ze tenminste nog iets doen.

Rond de klok van twaalf komen de meiden uit school en gaan we eten. Daarna vertrekken Maruschka en Dhirai naar het buitenbad. Maruschka moet even iemand iets laten opmeten voor renovatie, daarna gaan ze wandelen bij het meertje. Wat een drukte vanmiddag, het lijkt wel een honden uitlaatplaats. Waar is de rust van de afgelopen twee weken gebleven? Het was zo heerlijk rustig. Dhirai is echter wel enthousiast en wil best met iedere hond spelen. Helaas is niet iedere hond daar van gediend. Er zijn er die zeer nadrukkelijk aanwezig voorbij paraderen, terwijl anderen komen snuffelen en met een grom omdraaien en hun weg vervolgen. Een enkeling kwispelt en reageert wel leuk. Het zal wel aan het weer liggen, een beetje onstabiel.

Vanmiddag probeert Dhirai de gordijnen van de rails te halen. Uiteindelijk knoopt Maruschka ze omhoog en is het spelletje voor Dhirai voorbij. Mooi, hij laat zich vallen en valt als een blok in slaap totdat we klaar zijn met eten. Erik gaat weer met hem wandelen en speelt een tijdje met Dhirai. Die bijt in alles wat hij tegenkomt. Vandaag is het Erik zijn beurt voor de machtsstrijd en heeft Maruschka vrij af. Wanneer Dhirai niet meer reageert op Erik en Maruschka ingrijpt stopt Dhirai meteen. Wie is er hier nu de baas???

Uitgeteld ploft Dhirai op de grond en gaat weer liggen maffen. Verder verloopt de avond rustig en na een laatste wandelingetje gaan we slapen.

 

dinsdag 10 oktober

 

Maruschka vertrekt om vijf uur. Alles is in diepe rust, denkt ze. Dhirai begint te piepen wanneer zij de deur uit is. Erik gaat Dhirai snel buiten laten, want misschien moet hij plassen. Nee dus. Erik zijn tenen zijn veel interessanter als buiten plassen. Hup, terug in de bench en slapen. Dat duurt ongeveer nog vijftien minuten en dan is Dhirai weer stil. Om zeven uur gaat Erik een wandelingetje maken en ondertussen komen de dames ook beneden. Gezamenlijk ontbijten zij. En dan gaan de meiden naar school. Erik werkt eerst vanuit huis. Dan gaat ook hij weg en zit Dhirai braaf in de bench.

Als Maruschka thuiskomt, is Dhirai in diepe rust. Mooi, kan Maruschka eerst douchen. Is wel nodig na zo’n hectische ochtend op haar werk. Wanneer de telefoon gaat, verroert Dhirai zich niet eens. Hij begint er duidelijk aan te wennen. Alleen wel jammer dat diegene die belt geen bericht achterlaat op het antwoordapparaat. Weten we niet wie er gebeld heeft. (Erik laat geen berichtjes achter als hij naar huis belt)

Samengaan ze een klein rondje wandelen. Ze doen er wel drie kwartier over. Dat krijg je van al dat kletsen. Dhirai vindt het wel goed en gaat heerlijk op Maruschka d’r voeten liggen. Wachten tot ze uit gekwebbeld is. Ze gaan naar huis voor een kopje koffie. Dhirai zoekt een koel plekje voor wederom een heerlijk dutje. Zijn vast de naweeën van zondag, zullen we maar zeggen.

Michelle en Kayleigh komen thuis en Dhirai is zo blij dat hij spontaan tegen hen opspringt. Vinden zij niet leuk en Maruschka vindt het niet goed. Laat het springen nog maar even achterwege. Dat kun je nog lang genoeg. Na de lunch gaan Dhirai en Maruschka weer wandelen bij het meertje. Bij aankomst treffen we een Duitse Staander. Deze kijkt eerst de “kat” uit de boom voordat hij met Dhirai begint te spelen. Het is weer een genot om naar te kijken, hoe zo’n grote hond met een pup speelt. Heel voorzichtig. Na vijftien minuten gaan ze lopen. De rust is er weer gekeerd, heerlijk gewoon. Dhirai kan dan lekker los lopen en luistert buitengewoon goed. Voordat we parkeerplaats oplopen, gaat Dhirai aan de riem. Het zal je gebeuren dat hij onder een auto loopt. Liever niet.

Dhirai is vermoeid en ligt de rest van de middag uitgeteld op zijn koele plekje in de keuken, totdat Erik thuiskomt. Meteen komt er leven in Dhirai. Batterij is opgeladen om te spelen. Samen met Michelle en Dhirai gaat Erik een klein rondje lopen voor het huis. Bij terugkomst gaan ze eten. De meiden spelen nog even buiten. Dhirai vindt dit erg interessant en zit buiten op de stoep op een afstandje te kijken. Wat zou hij graag meedoen met al die spelende kinderen.

In de schemering loopt Dhirai graag bij je in de beurt. Zodra er een hond begint te blaffen, wil Dhirai in gestrekte draf terug naar huis. (En dan te weten dat het vanavond om een Malthezertje ging!!!). Zoekt hij toch nog een beetje bescherming bij ons. Wanneer ook de meiden in de buurt zijn van Maruschka en Dhirai, wordt Dhirai meteen weer de enthousiaste speelse hond en is het net of de schemering hem niet meer interessant. Wat een held op sokken.

Nog een laatste rondje wandelen, nog een beetje eten  en dan gaan we weer slapen. Lekker uitrusten voor een nieuwe dag. Slaap zacht.

 

woensdag 11 oktober

 

Piep, piep klonk het twee keer vannacht. Geen aandacht aangeschonken en Dhirai slaapt verder. Misschien was hij wel aan het dromen. Als Maruschka vertrekt, is het hele huis nog in diepe rust. Ook Dhirai. Zij staan allemaal om zeven uur op. Erik laat Dhirai uit en de dag is begonnen. Tegen halftien arriveert Maruschka ook weer en samen drinken ze koffie. Ben je alleen thuis, dan is Dhirai vrij rustig. Het lijkt wel of hij er een sport van maakt. Hoe meer mensen er thuis zijn, hoe meer kattenkwaad hij uit haalt. (Aandacht krijgt hij toch de hele dag door, dus…?) Boeken, tijdschriften etc. uit de tafel of kranten uit de krantenmand trekken. Vervolgens in gestrekte draf richting de tuin, in de hoop dat iemand het komt afpakken. Wanneer dat niet leuk meer is, gaat Dhirai achter de radiator zitten en probeert tussen de gordijnen en het alom bekende wijnrek door de komen. Dan gaan ze hem kammen. Maruschka hanteert de kam en Erik houdt Dhirai bezig met zijn botje. Hij is erg happerig (Dhirai hoor, niet Erik) vandaag en probeert alles te pakken te krijgen. Inclusief handen en truien. Toch laat hij zich graag kammen. Je kunt zien dat er al wat van de nesthaartjes loskomen. Het lijkt wel pluis wat er uit komt. Op zich valt het mee hoeveel haar eraf komt. Dan gaat Maruschka even boven opruimen en Dhirai blijft bij Erik beneden. De rust is terug…

Tussen de middag heeft Dhirai Maruschka lekker tuk gehad. Dhirai deed net alsof hij sliep. Maruschka loopt naar buiten om de container binnen te halen. In die korte tijd “leest” Dhirai het boek van de Puppenfluisteraar. Het was wat taaie stof, want Dhirai moest zijn tanden er flink inzetten om het boek stuk te krijgen. Het zijn ook net kleine kinderen. Je kunt ze geen tel uit het oog verliezen…

Vanmiddag gaan Dhirai en Maruschka een rondje wandelen bij het meertje. Dhirai loopt vaak hard om vervolgens weer te blijven snuffelen. Toch houdt hij Maruschka goed in de gaten, want die wandelt immers in een rustig tempo verder. Of terug, want de stukjes om te wandelen zijn nog niet groot. Het gaat steeds beter, dus we komen al vijf meter verder dan vorige week!!! Dhirai rust uit in de tuin in het afgezette stukje. Hij is dan ook erg boos dat Maruschka aan de andere kant van het hekje de was ophangt. Nog even en het geïmproviseerde hekje valt gewoon om. Dhirai wordt te groot voor de 60 cm hoogte. Door het mooie weer zitten Dhirai en Maruschka ook weer even aan de voorzijde waar een flink aantal kinderen aan het spelen zijn. Wat zou hij daar graag even tussen willen rennen. We doen het niet, want er zijn veel jonge kinderen bij. Zij willen graag aaien, maar bij het zien van Dhirai zijn tanden deinzen ze al achteruit. Daar zijn we dus erg voorzichtig mee.

Voor het avondeten gaat Maruschka nog een rondje wandelen, met Dhirai natuurlijk. Ze nemen deze keer een andere straat en Dhirai is zo verbaasd, dat hij gewoon doorloopt zonder te snuffelen. Thuis eet hij zijn bak leeg en valt als een blok in slaap. Snurkend. Dusdanig dat Michelle vraagt of opa Peter al gearriveerd is. Die kan namelijk ook zo snurken.

Tegen negenen komt Erik thuis en Dhirai ontwaakt. Lekker spelen met het baasje, voordat ze gaan wandelen en slapen.

 

Donderdag 12 oktober

 

Om zes uur staan Erik en Maruschka op. Erik vertrekt voor een meerdaagse cursus en een afscheidsfeest van een collega. Tegen halfzeven gaan Maruschka en Dhirai een wandelingetje maken. Alsof Dhirai het ruikt, het is vandaag zijn pensdag. Als het aan hem ligt, gaat hij na een plasje en een drolletje snel weer naar huis. Dhirai valt als een wolf op zijn eten aan. Vervolgens rent hij als een dolle door het huis. De gekke vijf minuten zou je denken. Mooi niet. Dhirai had zo’n haast om naar huis te gaan eten dat hij de rest van de grote hoop maar snel in de kamer legt. Foei, foei.

Hierna breken de alsnog de gekke vijf minuten aan. Hij grist een papier van de meiden van de tafel, trekt aan het tafelkleed, gaat er met de was vandoor en begint tegen Maruschka te blaffen als die naar hem gromt. Dit belooft wat vandaag…Of zou Dhirai dit gelezen hebben in “De hondenfluisteraar” gisteren?

Met de meiden samen ontbijten, nadat Dhirai bij alle twee in de broek / rok en de schoenen heeft gehangen. Met een bot wordt Dhirai weggelegd op zijn plaats. Nu heeft hij alleen oog voor het bot en kauwt er lekker op los. Als de meiden naar school gaan, ligt Dhirai al te ronken onder de eettafel, tegen Maruschka haar schoenen aan. Je moet altijd contact houden, anders gaat het baasje iets doen waar Dhirai geen erg in heeft. Stel je voor dat ze zonder mij vertrekt…Nou dat doet Maruschka niet. Om negen uur gaan ze samen richting het Geestmerambacht. Een recreatie gebied dat momenteel onder de schop ligt. Allemaal zandhopen, graafmachines en trekkers, vrachtauto’s en ga zo maar door. Er zijn hier ’s ochtends heel veel mensen. Wandelaars, joggers, fietsers, Nordic Walkers en natuurlijk de honden. Ook zijn hier veel eenden, reigers en er hippen talloze konijnen in het rond. Dhirai had alleen maar oog voor andere honden. Wie wil er met mij spelen? Kwispel, kwispel. Wandelen kun je het nu eigelijk niet noemen. We zijn al met al eendrie kwartier onderweg, waarvan we maar tien minuten gewandeld hebben.  Weer allerlei mensen die verbaast kijken als ze horen dat Dhirai een ODH is. Zo zwart en zo vriendelijk zien ze ze maar zelden. De complimenten zijn niet van de lucht deze morgen. Wauw. Trots gaan Dhirai en Maruschka richting huis. Onderweg een paar boodschapjes voor ze aan de koffie gaan. Waar Dhirai weer aanvalt op zijn eten, de meiden begroet en als een “droommachine”  onder zeil gaat. De meiden kunnen hem aaien,  zonder dat hij het merkt, en naar school gaan. Dat wordt een lekker rustige middag. Daar leek het vanochtend niet op…

Dhirai wordt enkel en alleen wakker om naar buiten te gaan en te eten. Hoezo een lui varkentje. Wanneer de meiden even thuis zijn om te eten, komt Dhirai in actie. Spelen met zijn botje. Michelle mag het weggooien, dan haalt Dhirai het weer op. De meiden vertrekken naar de handbaltraining en Dhirai ploft weer op zijn koude plekje in de keuken voor…jawel…weer een dutje. Is dit een groeisprong???

Maruschka gaat wandelen en probeert Dhirai ook enthousiast te krijgen. Het lukt, maar het is van korte duur. Het enige wat Dhirai’s aandacht heeft , zijn de spoorweg bellen en de naderende trein. Die kun je ‘s avonds als het rustig is en buiten staat, goed horen aankomen en vertrekken. Thuis zoekt hij meteen weer een rustig hoekje op en slaapt…tot de laatste wandeling. Heerlijk nog een laatste bakje voer en welterusten. Tot morgen.

  

Vrijdag 13 oktober

 

Vanochtend staat Maruschka er alleen voor. Snel douchen om kwart over zes en dan met Dhirai wandelen. De nacht was op deze manier te lang voor Dhirai, want het befaamde kleed was een beetje nat geplast. Kan gebeuren en het is meteen een reden om het te wassen. Terug thuis snel eten allemaal, want we moeten naar de tandarts. Als we terugkomen, ligt Dhirai heerlijk te slapen. Enthousiast komt hij uit de bench. Samen met Dhirai gaat Maruschka wandelen bij het meertje. Vandaag laat Maruschka Dhirai loslopen. In een rustig tempo lopen ze 11 minuten (we moeten immers nog steeds de tijd in de gaten houden) een stukje langs het meertje. Dhirai snuffelt soms, maar weet dan niet hoe snel hij weer achter Maruschka aan moet lopen. Echt hard rennen doet hij niet, maar houdt er wel een aardig tempo in. Bij de auto nog even ravotten en een beetje drinken. Thuis kopje koffie en een koekje voor Dhirai. Heeft hij wel verdiend na zo’n “stevig” wandelingetje. Dhirai probeert af en toe nog wel wat kattenkwaad uit te halen. Maruschka draait hem dan weg bij datgene dat hij aan het behappen is en zegt niets. Dit lijkt ook te werken. Aandacht af leiden van het “lijdend voorwerp”. Regelmatig probeert Dhirai zijn kluifje of kauwlapje te begraven in zijn kleed. Een heerlijk tafereel waar hij zich best enige tijd mee  bezig kan  houden. Op het eind ligt het dan gewoon op het kleed. Prachtig. Vervolgens komt hij bij je liggen en gaat liggen slapen. Michelle heeft het al over haar varkentje of biggetje. Ook Kayleigh krijgt er nog steeds meer plezier in. Langzaam maar zeker gaat het beter. Ze spelen nu samen en Kayleigh leidt de aandacht af als Dhirai gaat bijten. Wanneer de meiden tegelijk thuis zijn maken ze ruzie om Dhirai. Ken je dat? Hebben ze geen ruzie met elkaar, maar om de hond!!!

Ook bij Dhirai zien we het kringetje bij zijn staart, waar Riet het over had in haar dagboekverslag. In alle opzichten blijven Dhriti en Dhirai uiterlijk op elkaar lijken. Wat ook opvalt is dat ze toch enkele dingen overnemen van de roedel van Of Shinji’s Star (goed voorbeeld doet immers volgen). Rondjes rennen achter je eigen staart, blaffen tegen je roedel genoot (in dit geval Maruschka), lopen met stokken en steentjes in je bek meenemen. Of is dit allemaal toeval? Maruschka heeft het nog niet gelezen in de dagboekverslagen van de zus en broers. Het gewicht van Dhirai loopt een beetje gelijk op met het aantal weken. Hij weegt nu een kleine 12 kg. Komt aardig overeen toch.

Vanmiddag gaan Maruschka en Dhirai stofzuigen, althans dat proberen ze. Maruschka hanteert de stofzuiger en Dhirai bijt in de stang. Uiteindelijk ligt de stang buiten en moet Maruschka het met een klein zuigstukje doen. Schiet lekker op. Dhirai komt daarna met een speeltje aanlopen. Met andere woorden, het is speeltijd. Gevolg: na de speeltijd stort Dhirai weer lekker in en ligt Maruschka ook te dommelen. Zij schrikt wakker als Erik belt, om te vertellen dat hij van de cursus onderweg is naar het afscheidsfeest. Of we de “ knippen” van de deur af willen laten, anders kan hij vannacht niet binnen. Maruschka vergeet het niet, scheelt immers in haar nachtrust. Snel een rondje wandelen voordat we gaan eten. Na het eten gaat Dhirai mee naar buiten. Wandelen komt niets van terecht. Het hele veld voor het huis is vol met spelende kinderen. En een aandacht dat Dhirai krijgt. Kan hij even lekker bijten in de handen van Maruschka en buurman Rob. Ook hij mag Dhirai graag even uitdagen. Dat vindt Dhirai geweldig. Op een gegeven moment gaat Dhirai staan en geeft aan dat het tijd is voor een rondje rond het veld. Alleen om te plassen en dan snel naar huis om weer een lekker dutje te doen.

Maruschka gaat een laatste rondje doen met Dhirai. Nog een beetje eten en dan slapen. Ergens in de nacht komt ook Erik  binnensluipen. De hele roedel is weer compleet.

 

Zaterdag 14 oktober

 

Ze hebben een druk weekend voor de boeg in huize Warta. ’s Ochtends staan ze allemaal op, regelen de ontbijtboel en gaan lekker gezamenlijk eten. Dhirai is dan al uitgelaten en heeft zijn eten op. Dan op het gemak alles klaar maken voor de puppen training in Hem. Iedereen gaat vandaag mee; er immers geen veldcompetitie meer en de zaalcompetitie moet nog beginnen. In Hem aangekomen ontmoeten ze alle andere cursus deelnemers. Zo ook vriendin Kira. Dhirai is sneller gegroeid en steekt al flink boven Kira uit. Toch laat zij zich door Dhirai niet kleinkrijgen. Wanneer ze beginnen is het intussen al halftwaalf, terwijl de cursus om elf uur begint. Gevolg; de honden zijn al aardig moe en liggen binnen tijdens de theorie lekker bij te komen. Buiten moet dan het echte werk gebeuren. Alle tot nu toe geleerde oefeningen laten zien. Daar komen het tafel zitten, oren en tanden bekijken, tunnel lopen nog eens bij. Aan het eind mogen alle honden nog weer even lekker ravotten. Deze keer is alles en iedereen aan elkaar gewaagd. Moe en voldaan gaan we richting huis.

’s Middags gaan ze met zijn alle in de tuin aan de gang. Die immers ook nog een goede beurt hebben voor de winter. Ook Dhirai gaat mee naar buiten. Eerst in de achtertuin, waar Erik onder toeziend oog van Dhirai het gras maait. Ondertussen zijn Maruschka, Michelle en Kayleigh al in de voortuin begonnen. Dhirai mag ook hier kijken en ligt heerlijk aan een lijn. Ja, aan een lijn want er spelen hier immers te veel kinderen om Dhirai los te laten. Ze willen voorkomen dat Dhirai in zijn enthousiasme met een van de kinderen “gaat spelen”. Toch krijgt hij regelmatig aandacht van deze en gene. Aan het eind van de middag mag Dhirai nog mee naar het Hensbroeker meertje voor een wandelingetje. ’s Avonds ligt Dhirai heerlijk bij te komen in de huiskamer, in het bijzijn van de hele roedel. Hij heeft nog even een opleving als Kayleigh wordt thuisgebracht van een feestje en Dhirai nog even bewonderd moet worden. Na een laatste verplichte wandeling is het muisstil…iedereen slaapt.

 

Zondag 15 oktober

 

De drukte van het weekend wordt vervolgd:

Als iedereen uit bed en er gezamenlijk gegeten is, gaat de reis vandaag richting Dalen. Opa is jarig en dat moet gevierd worden. Net voor Meppel begint Dhirai te piepen. Terecht. Hij moet plassen en poepen. Als de weg wordt vervolg, klinkt een afgrijselijk gegil achter uit de auto. Dhirai heeft zijn bek tussen de tralies van de auto bench gestoken. Met als gevolg dat zijn tanden achter een van de tralies blijven hangen. Nee, dat is niet prettig. Zowel het vastzitten niet als het gegil. Wanneer hij verlost is, kan de weg worden vervolgd. De rest van de reis wordt zonder problemen doorstaan.

In Dalen loopt Erik het laatste stukje naar huis met Dhirai. Even de benen strekken, plassen en poepen. Binnen kunnen we, na een reis van ruim twee uur, aan de koffie. Ook Dhirai probeert een kopje koffie. De salontafel is hier iets lager als thuis, zo kan Dhirai dus zonder enige moeite mooi op de tafel kijken. Wanneer de koffie en taart op is, krijgt ook Dhirai eten. Erik en Maruschka hebben gisteren een Kong gekocht. Wat een genot om te zien hoe Dhirai in no time alle brokken uit de Kong heeft getoverd. Als het niet snel genoeg gaat, zet je gewoon je poot erop. Wat een slimme jongen. Hierna begint een “stoeipartijtje” van Erik en Dhirai. Dan gaat Dhirai in de bench voor een tukje. Je kunt aan hem merken dat het veel inspanning heeft gekost gisteren en de nieuwe indrukken van vandaag ook meewerken. Lekker dutten dus, verplicht.

Af en toe uit de bench een beetje rondsnuffelen, een klein stukje wandelen en een beetje happen in handen die naar Dhirai worden uitgestoken. Verder doet hij het prima en aan het eind van de middag gaat Dhirai liggen als hij het “beu” is. Hij voelt zich op zijn gemak.

Na het avondeten en een kopje koffie gaan ze de terugreis weer aanvaarden. Rond halftien thuis om nog een wandeling met Dhirai te maken, te stoeien in zijn eigen huis en de laatste bak brokken te verorberen. Dan is het weekend weer voorbij en wordt het tijd om te gaan slapen.

 

Maandag 16 oktober

 

Vanochtend werkt Erik vanuit huis, terwijl Maruschka gaat werken. De meiden vertrekken naar school en Dhirai dartelt hier tussendoor. Het ene moment ligt hij heerlijk rustig, het volgende moment rent hij naar de tuin dan naar binnen om vervolgens weer de tuin in te racen. Ondanks het drukke weekend zit er leven genoeg in. Toch kun je merken dat hij iets of wat last heeft van deze drukte: hij krijgt in de loop van de middag wat diaree. In het begin van de avond lijkt het weer wat steviger te worden, maar tijdens de laatste wandeling loopt het er weer uit als water. We houden het in de gaten.

Verder gaat de dag eigenlijk in de dagelijkse routine voorbij. Met eten, wandelen en slapen. Maruschka heeft Dhirai nog gewogen. Dertien kilo maar liefst. Hij is aan een inhaal slag begonnen. Toch is Dhirai niet te dik en ook zijn ribben zijn niet te voelen. Hij zal het nodig hebben. Verder doet Dhirai het uitstekend. We zullen zien wat morgen brengt. Een goede nachtrust doet vaak wonderen. 

 

Dinsdag 17 oktober

 

Zes uur en de wekker loopt af. Erik vertrekt en Maruschka gaat wandelen met Dhirai. Dhirai is levendig genoeg, maar… Je raadt het al. De diaree zet door. Rond de middag lijkt het weer beter te gaan. Eten en drinken doet hij goed, maar toch zit het Maruschka niet lekker. Zij overlegt met Erik wat te doen. Tevens probeert ze met Saskia in contact te komen. Dit lukt eerst niet. Om vier uur ’s middags is voor Maruschka de maat vol en belt de dierenarts. Maruschka heeft geluk. De dierenarts komt net aan bij zijn praktijk. Onmiddellijk gaan Maruschka en Dhirai naar hem toe in de auto. Daar aangekomen wordt Dhirai eerst onderzocht. Tevens stelt de dierenarts legio vragen waarop Maruschka gelukkig ontkennend op kan antwoorden. Dhirai heeft een darminfectie opgelopen, waarschijnlijk tijdens een wandelingetje. Geen nood. Met een injectie en een paar pillen, gaan ze samen naar huis.

Thuis staar Saskia op het antwoordapparaat. Maruschka belt terug en vertelt over de dag. Fijn om dan even te praten met iemand die weet wat dat inhoudt. Saskia raadt aan om hem tijdelijk in de tuin zijn behoefte te laten doen en er niet mee de straat op te gaan. Ook wordt onmiddellijk omgeschakeld op andere pens. De pens van het merk Smuldier geeft bij Dhirai namelijk altijd dunne ontlasting. Dit zou eigenlijk niet moeten. Daar wij niet in het bezit zijn van een grote vriescapaciteit, halen we de pens bij een dierenzaak in Avenhorn. Zij verkopen het hele assortiment van Duck (België).

Na een heerlijk dutje wordt Dhirai wakker en springt weer als een lammetje door het huis en de tuin. Vervolgens gaat hij lekker wat eten (dit doen we nu in kleinere hoeveelheden en meerdere malen per dag) en dan is het speelkwartiertje aangebroken. Ondertussen komt iedereen weer thuis. Enthousiast begroet Dhirai iedereen. Ook komt er nog wat dunne ontlasting. Dit blijkt achteraf het laatste te zijn. ’s Avonds is de ontlasting al weer veel dikker. Gelukkig maar. Het is zielig om te zien dat Dhirai voor je eigen ogen afvalt door het vochtverlies. Het is maar goed dat hij zo goed op gewicht zit.

De speelmomenten van Dhirai zijn ’s avonds weer goed en tegen elven gaat iedereen slapen. De deur naar boven blijft vannacht helemaal openstaan. Kan iedereen horen of Dhirai er eventueel nog uit moet.

 

Woensdag 18 oktober

 

Om zeven uur wordt Maruschka wakker. Alles en iedereen is nog in diepe rust. Ook Dhirai. Vandaag zijn de meiden vrij en Erik begint zijn dag van huis uit. Maruschka gaat Dhirai buiten laten. De ontlasting is goed. Intussen is Erik ook beneden gekomen. Samen eten ze en krijgt ook Dhirai (alweer) pens. Dhirai heeft echt honger. Hij bijt weer in alles en iedereen die op zijn pad komt. De kleine beetjes pens die Dhirai krijgt, neemt hij ons niet in dank af. We gaan de hoeveelheden dus maar terug brengen op de normale hoeveelheden.

Tegen elf uur zijn de meiden ook ontwaakt en komen vrienden van ons uit Brabant op visite. Zij hebben nu herfstvakantie en verblijven in Egmond aan Zee. Tot twee uur blijven we thuis met zijn allen, om daarna richting het strand te gaan. Ook Dhirai gaat mee. Maruschka houdt hem goed bij zich en let er op dat hij niets opeet en niet kan ruiken aan  ontlasting van andere dieren. Na ruim tien minuten op het harde zand te hebben, gelopen is Dhirai moe. Hij gaat zitten en laat zich vervolgens naar een strandtent dragen om heerlijk op het terras te gaan liggen slapen. Na twee uur wordt hij wakker en wandelt met Maruschka naar de auto. Maruschka brengt Dhirai naar huis om te eten en te slapen. Erik is inmiddels ook weer thuis gearriveerd. Samen gaan ze de meiden ophalen in Egmond aan Zee. Met z’n allen eten ze een frietje. Dan zit de dag erop en gaan ze terug naar huis in Obdam.   Dhirai slaapt nog steeds en wordt loom wakker van een heerlijke dut. Tijd voor zijn laatste maal van vandaag. Nog gauw poepen en plassen om vervolgens een goede nacht te maken.

 

Donderdag 19 oktober

 

Erik staat als eerste op om met Dhirai te gaan lopen. Ook de meiden ontwaken en moeten zich haasten om op tijd naar school te gaan. Zij hebben een korte ochtend. Vanmiddag gaan ze met school naar Schoorl voor een herfstwandeling. Ze boffen. Het is droog en de temperatuur werkt goed mee. Erik  werkt ’s ochtends van huis uit. Zo kan Maruschka wat doen aan de bovenverdieping. Na de koffie is Dhirai Maruschka kwijt. Hij hoort haar wel, maar ziet haar niet. Als Dhirai begint te piepen bij de gangdeur,  gaat Erik met hem in de gang kijken of ze daar dan is. Dhirai gaat mooi onderaan de trap zitten. Als Maruschka naar beneden komt lopen, probeert Dhirai de trap op te klimmen. Nu wordt het tijd voor een traphekje, anders zit hij in een onbewaakt ogenblik toch boven.

’s Middags zijn Maruschka en Dhirai samen thuis. Stofzuigen lukt niet meer. Dhirai gaat met alles aan de wandel en eindigt uiteindelijk in de tuin. Maruschka vindt het wel goed. Dan maar niet stofzuigen. Morgen is er weer een dag. Nu is dan een mooi moment om de dagboekverslagen van de afgelopen dagen bij te werken. Dat was er door de hele toestand met Dhirai niet van gekomen. Logisch vinden wij. Het welzijn van een gezinslid gaat boven alles!!!

Later arriveren opa en oma uit Middelburg. Zij gaan zich, samen met Kayleigh, voorbereiden op een weekje Engeland. Met de boot gaan ze zondag over en logeren op een park vlak bij het kasteel waar de Harry Potter films zijn opgenomen. Wat een bof zo’n opa en oma.

Michelle is anderhalf jaar geleden met hun mee geweest naar Roemenië. Nu is het tijd voor Kayleigh…

Opa leeft zich een groot deel van de middag uit met Dhirai, zodat deze tegen de tijd dat Erik thuiskomt uitgeteld is. In het verloop van de avond gaat Erik nog twee keer een rondje lopen.

Tijdens het laatste rondje is de ontlasting weer normaal.

 

Vrijdag 20 oktober

 

Vandaag laat Erik Dhirai uit voordat hij gaat werken. Opa en oma passen op Dhirai totdat Maruschka thuis komt uit haar werk. Dhirai daagt iedereen uit om met hem te spelen. Na de koffie gaat opa de auto’s wassen. Dhirai gaat mee helpen buiten. Hij vindt het erg interessant.

Tegen drieën gaat Maruschka wandelen met Dhirai bij het meertje in Hensbroek. Wanneer ze weer richting de auto gaan lopen, trekt Dhirai steeds de lijn strak. Bijna bij de parkeerplaats gaat Maruschka een andere kant op. Dhirai loopt weer gewoon mee, met slappe lijn.

Thuis is het een drukte van belang. De meiden zijn thuis gekomen en gaan vandaag koken. Eerst moeten de boodschappen gehaald worden. Intussen loopt opa met Dhirai voor op het speelveld. Dhirai loopt los en hobbelt de hele tijd achter een hardlopende opa aan. Mooi om te zien dat Dhirai opa geen moment uit het zicht verliest. Als Maruschka hem roept en fluit, kijkt Dhirai van de een naar de ander. Als opa stilstaat loopt Dhirai naar Maruschka. Opa rent weer weg en Dhirai gaat meteen weer in de achtervolging. Uitgeteld ligt Dhirai op zijn kleed.

Dan kan het echte kookwerk beginnen. Erik komt ook thuis. Hij gaat met Dhirai wandelen na het eten.  ’s Avonds ligt Dhirai heerlijk rustig in de woonkamer. Af en toe gaat hij bij Erik kijken. Stiekem op schoot als schoothondje. Dhirai vindt dat heerlijk voor een tijdje. Dan worstelt hij zich los en gaat vervolgens bij opa aan zijn voeten liggen. Nog een laatste rondje wandelen voor we gaan slapen.

  

Zaterdag 21 oktober

 

Erik loopt een rondje met Dhirai voordat ze met het hele gezelschap gaan ontbijten. Dan gaat iedereen snel zijn eigen dingetje doen, voordat we met zijn allen vertrekken richting Lelystad. Dhirai ligt deze keer niet in de auto bench, maar ligt naast Maruschka achterin. Tegen tweeën

komen ze aan bij de verzamelplaats van het Zuigerplasbos. Het is een enorm groot gezelschap. Snel iedereen, die we kennen, begroeten. Ook Dhirai kijkt zijn ogen uit. Hij kwispelt en likt naar alles en iedereen. Ook  zijn broer Devil en zijn baasjes Michael, Connie en Latoya zijn van de partij. Een geweldig weerzien. Ook mama Shinji heeft nog net even tijd voor een herkenningslik. Het is mooi om te zien hoe Dhirai reageert als hij Ronald ziet. Hij reageert meteen op zijn stem. Leuk dat ook die herkenning er nog zo inzit. Prachtig gewoon.

Na een klein oponthoudt met de boswachter gaan de grote en jonge honden beginnen aan de wandeling. De puppen blijven bij de picknick plaats. Ze rennen allemaal door elkaar en spelen er heerlijk op los. Enkele kunnen de aantrekkingskracht  van het water niet weerstaan en vallen of springen erin. Ze hebben wel hulp nodig om weer over de beschoeiing op de kant getrokken te worden. Op het eind drinken we koffie bij pannenkoekenhuis. Praten nog snel even met Michael en Ronald, voordat we richting huis vertrekken. Dhirai valt in de auto als een blok in slaap. Thuis eten en weer liggen. Dromen over de vele indrukken van de dag.

Opa loopt nog een klein rondje met Dhirai. Alhoewel hij niet enthousiast is. Er zitten enkele jongeren op het bankje bij het speelveld. Dhirai blijft op de oprit liggen en bekijkt dit geheel van een afstand. Uiteindelijk weet opa hem met een grote boog om de jongeren heen mee te krijgen. Snel een plas en een poep voordat ze weer thuis zijn. Om halftwaalf loopt Maruschka de laatste ronde met Dhirai. Wederom geen enthousiasme bij Dhirai. Deze keer geen jongeren, maar eenden die het speelveld onveilig maken. Iedere keer wil Dhirai naar huis. Maruschka maakt de lijn los en gaat een rondje lopen. Dan laat Dhirai zien dat hij het toch wel eng vindt. Na enige tijd neemt hij een run achter Maruschka aan. Zo loopt Dhirai toch zijn laatste ronde. Moe van een drukke dag gaat hij in de bench slapen. Dhirai is zo moe dat hij Erik niet eens hoort thuiskomen om vier uur???

 

Zondag 22 oktober

 

Uitslapen. Wat een genot. Opa is steeds al eerste met Dhirai aan de wandel. Zo ook vanochtend. Daarna speelt opa met hem en ligt dan ook languit op de grond. Soms probeert Dhirai op schoot te klimmen. Heel eventjes dan en dan wil Dhirai zelf weer op de grond.

De rest van de dag gaan we om de beurt met Dhirai wandelen. Tegen drie uur vertrekt Kayleigh met opa en oma naar Ijmuiden. Ze gaan voor een weekje naar Engeland.

Tegen half elf gaat Dhirai voor de laatste ronde wandelen. Een heerlijk relaxte dag na een heerlijke wandeling in Lelystad. Morgen is er weer een nieuwe dag.

  

Maandag 23 oktober

 

Dhirai slaapt echt goed. Vanochtend is het Michelle die als eerste beneden komt. Daar Kayleigh niet thuis is, mag Michelle met Dhirai de eerste wandeling maken. Dit gaat goed. Thuis lekker wat eten en een partijtje stoeien. Helpen in de tuin en met de auto wassen. ’s Middags gaan we naar de dierenarts voor een controle en de laatste inenting van de hele reeks. Dhirai is vandaag twaalf weken en weegt 14,2 kg. De dierenarts is tevreden en hij doet het goed, onze Dhirai. Samen met Erik en Maruschka naar Hargen aan Zee. Lekker uitwaaien op het strand. We wandelen wel twee honderd meter. Zo druk heeft Dhirai het met snuffelen, hardlopen, schelpen happen, zee water ontwijken en … graven. Ja, Dhirai is een Echte. Een echte oud DUITSE herder. Hij graaft zijn eigen kuil al op het strand; mein loch.

De hele strandwandeling “duurt”  drie kwartier. Op de terugweg is Dhirai uitgeteld. Met weinig enthousiasme komt hij uit de auto en ploft binnen weer ergens in de woonkamer. De rest van de middag is hij erg rustig en slaapt…

Tijdens de laatste wandeling met Erik is Dhirai erg dwars. In eerste instantie liep Dhirai los. Lekker in de regen, totdat er een paar auto’s aankwamen en Dhirai even aan de lijn moest. Een tijdje later liet Erik Dhirai weer loslopen. Dhirai had er geen zin meer in en ging er als een haas vandoor richting huis. Erik er als een speer achteraan. Zat Dhirai op hem te wachten om het hoekje, maar mee wilde hij niet. Erik hield voet bij stuk. Dhirai gaf zich uiteindelijk gewonnen en ging toch maar mee. Thuis moest Dhirai afgedroogd worden. Leuk spelletje; bijten in de handdoeken. Maar die kaken worden steeds sterker. Na een aardig strijdje is het goed geweest. Dhirai gaat in de bench. Het is bedtijd.

 

Dinsdag 24 oktober

 

Dhirai wordt vanochtend uitgelaten door Erik. Terug thuis is Dhirai erg ondeugend. Hij dartelt door het huis en keert zijn mat in de bench ondersteboven. Hij is nog steeds actief als Maruschka weer thuiskomt van haar werk. Zij stoeit even met Dhirai, die vervolgens als een blok in slaap valt. Af en toe staat Dhirai op om even in de tuin een frisse neus te halen. Tegen half twaalf gaat Erik naar zijn werk. Maruschka gaat met Dhirai wandelen richting het zwembad.  Onderweg kijken Dhirai en Maruschka nog op het NS station. De eerste trein die binnenkomt maakt geen indruk op Dhirai. Ook de tweede is niet interessant. Wanneer de laatste trein vertrekt, wil Dhirai er vandoor. Het geluid dat de trein produceert bij vertrek, vindt Dhirai niet leuk. Eerst probeert hij tussen Maruschka haar benen weg te kruipen, om vervolgens in zijn achteruit van het perron af te komen. Als de trein eenmaal uit zicht is, heeft Dhirai geen oog meer voor het station. Ze wandelen nu naar het zwembad.  Daar ligt Dhirai lekker uit te rusten en in blaadjes te happen, terwijl de regen met bakken uit de lucht komt vallen. Als het wat minder hard regent aanvaarden ze samen de terugreis. Dhirai loopt goed mee. Hij snuffelt hier en daar, om vervolgens weer lekker door te wandelen. Als Dhirai in de gaten krijgt dat we richting huis gaan, gaat de lijn strak totdat we thuis zijn. Etenstijd, vandaar. Deze hele wandeling heeft in zijn totaal een uur en drie kwartier geduurd, terwijl we nog geen tien minuten van het station af wonen.

De hele middag ligt Dhirai in een diepe rust in de kamer. Plots schrikt Dhirai. De ijsblokjesmachine in de koelkast pakt automatisch water. Dhirai staat op een gaat ergens anders weer liggen. Zelfs als Michelle thuiskomt reageert Dhirai tam; hij is nog steeds moe. Van tijd tot tijd droomt hij in zijn slaap.

Michelle komt thuis en gaat met Dhirai een klein rondje rond het speelveld aan de overkant lopen. Dhirai is erg enthousiasten loopt goed mee. Als ze terug zijn, is Erik ook thuis en gaat hij even met Dhirai stoeien. Onder het eten ligt Dhirai lekker te dutten, in de buurt van de keukentafel. Na het eten gaat Michelle weer een klein rondje wandelen. Dan is Dhirai goed wakker en “breekt”  onder de ogen van Michelle en Erik de woonkamer af. Ook Erik zijn muziekstandaard moet het ontgelden. Om half tien gaat Dhirai nog plassen en poepen, voordat hij in de bench gaat. Maruschka gaat naar bed, terwijl Erik en Michelle gaan zwemmen. Als zij thuiskomen, nemen ze Dhirai nog mee uit voor een laatste ronde. Dan is het ook voor hen bedtijd.

 

Woensdag 25 oktober

 

Vanochtend weer “uitslapen”. Rond halfacht uit bed. Dhirai gaat de eerste ronde met Erik mee. Thuis valt hij aan op de stofzuiger, waar Maruschka ondertussen mee bezig is. De afleiding wordt een bak brokken. Als Dhirai die krijgt, is de stofzuiger niet interessant meer. Totdat zijn bak leeg is natuurlijk. Erik leidt Dhirai nog even af zodat Maruschka het stofzuigen kan afmaken. Om negen uur komt ook Michelle boven water. Zij gaat nog een klein rondje met Dhirai wandelen. Dit gaat best goed. Als ze thuis zijn, gaat Dhirai weer over op de hap en bijt toer. Regelmatig moet er ingegrepen worden. De ene keer door Erik, de andere keer door Maruschka. Als Erik vertrekt naar zijn werk, wordt Dhirai rustig. Hij zoekt een plekje op om breeduit te gaan liggen slapen. Intussen werkt Maruschka de dagboekverslagen uit, zodat deze verstuurd kunnen worden.

Rond twaalf uur gaat Maruschka weer met Dhirai lopen richting het zwembad. Hier kan Dhirai lekker snuffelen, liggen en uitrusten om zo’n anderhalf uur later richting huis te gaan. A met al zijn ze twee uur weg geweest. Vermoeiend, maar lekker. Dhirai eet zijn bak leeg en ploft in de bench voor een lange middagdut of schoonheidsslaapje. Ja, dat is het. Dhirai zijn oren staan alle dagen mooi rechtop. Ze hangen af en toe nog wel iets of wat tegen elkaar, maar ze staan. Geweldig.

Tegen vier uur loopt Michelle een klein rondje rond het speelveld met Dhirai. Gewapend met stukjes keukenrol,  plastic zakjes en brokjes gaat ze op pad. Vanuit huis kan Maruschka haar mooi zien. Michelle doet het goed. Dhirai loopt ook goed mee. Binnen gaan ze samen Dhirai een kambeurt geven. Het is nodig. Er komt heel wat berenpluis uit zijn vacht. De langere haren steken er al aardig door. Dhirai ligt tijdens het eten van Maruschka en Michelle mooi naast de tafel. Na het eten gaat Michelle nog een klein rondje lopen. Ditmaal in het donker. Ook dit gaat goed. Eenmaal weer binnen moet Dhirai even stoeien. Hij springt op de bank, bijt erin, blaft en haalt de afstandbediening van de bank. Als Maruschka zich ermee komt bemoeien, blaft Dhirai ook tegen haar. Hij daagt haar uit. Als Dhirai dan ook nog in haar kuiten, broek en schoenen bijt, laat Maruschka zien aan Dhirai wie er ook alweer de baas is. Maruschka gaat over hem heen staan en wacht. Dhirai bijt, Maruschka gaat over hem heen zitten, zodat hij klem zit. Al snel ontspant Dhirai en laat Maruschka hem los. Hij hapt nog een keer en weer grijpt Maruschka hem bij zijn denkbeeldige kladden. Nu geeft Dhirai zich helemaal gewonnen. Hij gaat rustig ergens liggen, zodat hij alles kan overzien. Het is immers een beetje raar. Er zijn maar twee leden van de roedel thuis. Waar blijft de rest???

Na halfacht krijgt Dhirai van Michelle eten. Daarna gaat hij rustig liggen. Hij slaapt de hele avond tot de laatste wandeling. Heerlijk om te zien hoe onze jonge hond ligt te snurken en te dromen. In een woord geweldig.

 

Donderdag 26 oktober

 

Michelle staat vandaag op om met Dhirai te gaan wandelen. Maruschka is om vijf uur al naar haar werk gegaan en Erik zit voor een meerdaagse cursus in Frankfurt. Na de wandeling gaat Michelle eerst zelf eten voordat Dhirai zijn bak eten krijgt. Intussen is het al half negen.

Michelle heeft Dhirai in de bench gedaan na zijn eten, hij is enorm ondeugend en ondernemend. Om kwart over negen komt Maruschka weer thuis. Samen drinken ze wat en dan gaat Maruschka nog een rondje met Dhirai wandelen. Dhirai wil in eerste instantie absoluut niet meelopen. Met veel afleiding gaat hij uiteindelijk mee, poept twee keer en plast of hij de sloot heeft leeggedronken. Nu is het koffietijd en Dhirai krijgt van Michelle een lekker koekje. Hiervoor wil hij wel even netjes zitten en ook nog liggen. Heerlijk zo’n koekje.

Nog even een dutje met alle vier mijn poten in de lucht. Krijg ik nu mijn eten? Dhirai lijkt zo af en toe wel een clown. Allerlei kunstjes om in de picture te staan.

Zijn eten gaat erin als koek. De bak is in no time leeg. Dan begint Dhirai aan de tafelpoot, die reeds is voorzien van aluminiumfolie. (Saskia, het helpt dus niet. Hij knaagt net zo lang tot het eraf is.) Weer even afleiden.

Ergens in de middag gaat Michelle spelen met een vriendin. Dhirai vindt dit maar niks en laat dit goed merken door even flink te piepen. Dan gaat hij verontwaardigd in een hoekje liggen slapen. Sorry Dhirai, maar Michelle hoeft niet de hele dag thuis te blijven om met jouw te wandelen en te spelen. Samen met Maruschka gaat Dhirai in de auto naar het meertje om te wandelen. Zo slecht als Dhirai vanochtend met Maruschka meeliep, zo goed loopt hij vanmiddag mee. Voorbeeldig gewoon. Op de terugweg een paar boodschapjes doen voor het avondeten. Dan naar huis om te koken. Michelle eet eerst en daarna is  Dhirai weer aan de beurt. De laatste wandeling voor vandaag en dan lekker slapen in de bench tot morgenvroeg.

 

Vrijdag 27 oktober

 

Vanochtend uitgeslapen. Dan met Dhirai wandelen. Terug thuis krijgt hij zijn Kong, deze keer gevuld met pens. Dhirai vindt het raar. Als je de Kong laat rollen, net als anders, rollen je brokken er zo uit. Nu komt er niets en moet Dhirai dus meer inspanning leveren. Erg geduldig is hij niet. Al snel komt hij bij Maruschka bij het aanrecht zitten; wanneer houdt je mij nu niet voor het lapje, kom op met dat eten. Maruschka gaat Dhirai een beetje helpen, maar het geduld van Dhirai is op. Mooi gaat hij zitten bij het aanrecht. Daar staat immers zijn bak met eten. Maruschka helpt Dhirai dus maar een handje en schudt de Kong leeg. Dit kost natuurlijk tijd en dat heeft Dhirai  echt niet meer. Geldt alleen nog wel de aanhouder wint. Maruschka dus in dit geval. Dhirai eet daarna zijn bak vlug leeg en gaat vervolgens aan de dolle vijf minuten beginnen. Kranten uit de bak, overal in happen, aluminiumfolie van de tafelpoot afscheuren,  speeltjesmand onderste boven trekken, speeltjesmand mee naar buiten slepen, Maruschka uitdagen door te blaffen en ga zo maar door. Al met al duren die”dolle vijf minuten”  wel een half uur. Heerlijk gaat Dhirai daarna liggen luieren. Eerst buiten, later binnen. Hij komt alleen in actie als Michelle uit bed komt. Het is dan kwart voor elf. Tijd voor een bakje koffie en een lekker koekje voor Dhirai.

Tegen twee uur gaan Maruschka en Dhirai een stuk lopen bij het meertje in Hensbroek. Daar zag Dhirai weer een enorm paard. Hij vindt het nog steeds eng. Eerst gaat hij zitten. Maruschka gaat dan bij hem zitten. Wanneer het paard dan dichterbij komt, wil hij eigenlijk wel omdraaien en weglopen. Maruschka houdt hem vast en praat tegen Dhirai. De ruiter zag dit en kwam rustig voorbij lopen. Toen zij voorbij was en een eindje verderop ging galopperen, kreeg Dhirai weer lef en wilde er achteraan hollen. Grappig om te zien; eerst heel klein en dan een enorme grote hond.

Op de terugweg nog even langs de dierenwinkel voor pens, penslappen en een aantal kauwlappen. Die pens ruikt heerlijk en dan heb je geluk dat je thuis een grote bak krijgt. Dhirai is er zo mee weg. Maruschka gaat stofzuigen en Dhirai krijgt een kauwbotje als afleiding. In eerste instantie gaat dit goed, later is de stofzuiger toch interessanter. Maar deze keer is het gelukt. Hierna heeft Dhirai het wel gezien en gaat lekker liggen dutten buiten in het zonnetje. Heerlijk gewoon, zelfs nu staan de schuifdeuren nog lekker open. ’s Avonds moet er nog even gedold worden. Kan net, want Maruschka en Dhirai vertrekken voor de basiscursus richting de hondenschool in Hem. Het zal hen benieuwen hoe Dhirai over vier weken uit de strijd komt. Hij is erg leergierig en een harde werker, dus de basis is goed. Nu nog een beetje luisteren (grapje). Allereerst wordt de gedragstest gedaan. Dhirai komt hier goed uit in verhouding tot zijn “leeftijd”. Er zijn geen specifieke aandachtspunten, dus we gaan er voor. Tegen tienen is alles afgelopen en gaan ze weer richting huis, waar Michelle en Erik op hun wachten met een lekkere bak pens voor Dhirai. Die bak pens gaat erin als koek. Dan moet er gestoeid worden met Erik. Hij is drie dagen weggeweest. Dhirai lijkt wel weer gegroeid volgens Erik. Het is net tuinkers, die zie je ook per dag groeien.

Om half twaalf een laatste ronde voor het slapen gaan. Morgen is er weer een dag. Kunnen we beginnen met de voorbereiding op de startende basistraining, de komende drie en een halve week.

 

Zaterdag 28 oktober

 

Vandaag is Dhirai erg in zijn hum. De hele roedel is weer compleet, iedereen arriveert weer thuis. ’s Morgens wordt Dhirai uitgelaten door Maruschka. Na het ontbijt krijgt ook Dhirai zijn eten. Tegen koffietijd komt ook de jongste thuis. Meteen is het een drukte van belang. Opa de uitdager is dan immers ook weer binnen. Dhirai vindt het prachtig allemaal. Hij krijgt nu natuurlijk ook veel aandacht. Wanneer alles weer een beetje rustiger wordt, gaan Erik, Michelle en Kayleigh richting het strand. Het duurt een kwartier voordat Dhirai al snuffelend het strand bereikt. Daar mag hij loslopen. Rennen achter een balletje aan. Het balletje pakt Dhirai niet op. Hij duwt het met zijn neus vooruit, totdat de aandacht op iets anders valt. Het balletje wordt vergeten. Veel mensen vinden Dhirai een prachtig hondje. Omdat zijn oren steeds mooier gaan staan, is het beter te zien dat het om een herder soort gaat. Maar een zwarte hebben de meeste mensen nog niet gezien. Vreemd, want er zijn er toch een aantal in Noord Holland te vinden. Dhirai dartelt over het strand en na loop van tijd, wil hij ineens richting de duinovergang. Dhirai mist de beide meiden. Die spelen de hele tijd al op een pier in de zee. In die tijd had hij ze niet gemist.

Thuis lekker uitrusten van de vele indrukken. Goed zo Dhirai, want vanavond komt Lotte op visite. Lotte is een Malthezertje, maar zij is liever lui dan moe. Ze laat Dhirai iedere keer merken, dat ze niet wil spelen. Dhirai blijft het de hele avond proberen, met een kwispelende staart. Toch voelt hij feilloos aan, dat ze niet erg enthousiast is. Dan komt Dhirai met een nieuwe tactiek. Hij haalt een botje op en probeert op deze manier Lotte enthousiast te maken. Helaas voor Dhirai, zonder succes.

Na de laatste wandeling, is Dhirai uitgeteld en gaat hij lekker in zijn bench liggen slapen.

  

Zondag 29 oktober

 

Heerlijk een uurtje langer slapen. Ook Dhirai laat zich niet horen. Om half negen, nieuwe tijd, mag hij mee wandelen. Eten, ravotten en dan nog een beetje bijkomen van een indrukwekkende zaterdag. Als iedereen uit bed is, komt er weer actie in Dhirai. Hij krijgt een uitgekookt mergpijpje en ligt dit heerlijk af te kluiven in de tuin. Het bot is niet kapot te krijgen, dus Dhirai kan zijn gang maar gaan. Dan komt er een nieuw leermoment voor Dhirai. Maruschka is boven, Michelle en Dhirai beneden. De gangdeur staat open, maar Dhirai mag niet op de trap. Hij gaat dan mooi zitten wachten tot er iemand van boven komt en hem wat aandacht geeft. Michelle, die gewoon beneden is, is niet interessant genoeg. Ondanks dat zij regelmatig een rondje gaat lopen met hem. Rond de middag drinken we met z’n allen koffie. Opa en oma vertrekken dan richting het zuiden. Zij gaan de komende twee dagen oppassen bij neefje Jasper (zie foto’s). Nu hebben we weer een normale situatie en Dhirai gaat lekker rustig liggen, als hij maar in de buurt kan zijn.

Erik oefent met Dhirai voor de basistraining. Als grote beloning krijgt Dhirai zijn bak met eten. Hij vindt dit zeer interessant. Wanneer er nu iemand in huis met wat dan ook rammelt, komt Dhirai er bij zitten. Misschien is er wel iets voor hem te halen. Wanneer Dhirai iets van ons wil, laat hij dat goed aan ons weten. Schuiven met de drinkbak als die leeg is, piepen voor de schuifpui voor een plas en de krant uit de bak halen voor wat aandacht. Goed hè.

Na een ronde wandelen met Erik, krijgt Dhirai eten van Kayleigh. Aan het einde van de avond nog een laatste wandeling, dan is het de hoogste tijd. U wordt bedankt voor uw gezelligheid en tot morgen.

 

Maandag 30 oktober

 

Vanochtend loopt Kayleigh met Maruschka mee om Dhirai uit te laten. Dhirai loopt vanochtend goed mee. Poept en plast twee keer. Goed zo. Krijgt thuis zijn brokken en gaat weer rustig liggen als de meiden naar school gaan. Maruschka begint nu serieus in het cursusboek te lezen en vragen te beantwoorden. Een goede voorbereiding dus voor de training van vanavond. Dhirai ligt continu bij Maruschka in de buurt lekker te slapen. Tegen elf uur een klein rondje voordat we aan de koffie gaan. Zodra de kinderen weer naar school zijn ’s middags, gaan Maruschka en Dhirai bij het meertje lopen. Iedere keer als Dhirai een hond hoort blaffen (maar hem helemaal niet kan zien!!!), wil hij terug naar waar hij vandaan kwam of als een speer er vandoor met strakke lijn. Iedere keer even stil staan totdat Dhirai weer rustig is, Als de honden uitgeblaft zijn, is er niets aan de hand. Aan het eind spelen we nog met een balletje, maar apporteren kent Dhirai niet. Hij rent als een zot achter het balletje aan om het vervolgens te besnuffelen en te laten liggen. Handig. De rest van de middag slaapt hij heerlijk. Totdat hij wakker wordt. In zijn slaap is Dhirai op zijn rug onder de salontafel gerold. Bij het ontwaken wil hij opstaan, maar zit muurvast. Een hoop gepiep met als gevolg. Maruschka begint rustig tegen hem te praten, schuift hem onder de tafel vandaan en Dhirai is bevrijd. Hij draait wel om, maar staat niet meteen op. De schrik zit er flink in. Na enige tijd gaat Maruschka naar de keuken en komt ook Dhirai voorzichtig mee. Even later rent hij weer als een dolle door de kamer. Trekt zijn speelgoedmand om en gooit alles door de kamer. Dan gaat hij alles één voor één in de tuin leggen/gooien. Zo is Dhirai even bezig. Na het eten gaan Maruschka en Dhirai nog een rondje doen, alvorens ze vertrekken richting de training. Dhirai gaat overal liggen en wil niet lopen. Uiteindelijk legt Maruschka de lijn neer en gaat naar huis. Als Erik hem roept, komt Dhirai op zijn gemak aangesukkeld. Dat belooft wat vanavond…

Eerst theorie en dan gaat de praktijk van start. Dhirai heeft oog voor alles en iedereen, behalve voor Maruschka. Als Jolien, de trainster, komt helpen is Dhirai één en al aandacht. Slijmbal. Haar stukjes worst zijn lekkerder zeker. Dhirai is nog snel afgeleid. Maar dat kan ook niet anders met je dertien weken. Moe en afgepeigerd gaan ze naar huis. Erik maakt zijn eten klaar en gaat nog een klein rondje lopen. Ook nu wil Dhirai niet lopen. Hij zal wel moe zijn…

 

Dinsdag 31 oktober

 

Met een rondje lopen heeft Dhirai alweer / nog steeds geen zin. Erik heeft dan ook regelmatig de lijn op de grond gelegd en is dan zonder Dhirai doorgelopen. Wel volgt Dhirai Erik, met lijn, op enige afstand. Op deze manier laat Erik blijken dat Erik zelf de weg bepaalt en niet Dhirai. Bij thuiskomst krijgt hij zijn eten in de bench en blijft hierin totdat Maruschka thuiskomt. Als zij zich heeft omgekleed en beneden komt, is Dhirai enthousiast. Dhirai mag uit de bench en volgt Maruschka letterlijk op de voet. Wanneer er visite komt, vergeet Dhirai Maruschka en probeert de visite te verleiden tot een spelletje. Helaas, zij heeft ook een hond en weet van wanten. Voor het middag eten, een klein rondje lopen rondom het speelveld. Dhirai laat blijken er nog niet veel zin in te hebben, maar loopt wel mee.

Als de meiden weer naar school zijn, gaan Maruschka en Dhirai het dorp in, om voor Kayleigh vulpen vullingen te kopen. Dhirai stapt goed mee. Gaat van tijd tot tijd snuffelen en heeft geen tijd om te plassen en te poepen. He meest interessante in dit rondje was wel de slager. Wat een heerlijke luchtjes komen er die winkel. Door de harde wind heeft Dhirai lange tijd verder gelopen met zijn kop naar achteren gericht. Hij liep nog net niet achteruit. Bij thuiskomst was het etenstijd voor Dhirai. Nog een lekker slokje water en dan uitrusten in de bench. Even zijn ongenoegen laten horen door te piepen, maar zonder resultaat. Dan is het stil…

Als de meiden uit school komen, mag Dhirai uit de bench. Gezien zijn enthousiasme is hij al aardig weer uitgerust. Bij het kopje thee krijgt Dhirai een hondenkoekje. Dit mag Dhirai tussen Maruschka haar tanden uithalen, tot grote hilariteit van de beide meiden. Die vinden dit eng. Mooi, want het is niet de bedoeling dat zij dit doen. Tegen zessen gaan de beide dames een rondje rond het speelveld. Eer ze op de helft zijn, komt de regen met bakken uit de lucht vallen. Alledrie komen in gestrekte draf naar huis hollen. Lekker afdrogen in de garage.

Een rustige avond met nog een laatste rondje lopen. Wederom het zelfde tafereel, Dhirai heeft na 50 meter geen zin meer. Dit keer helpt ook het doorlopen niet en moet Dhirai eerst een eindje op weg geholpen worden. Na enige twijfels volgt hij dan en uiteindelijk loopt hij voor de rest heel goed mee. Thuisgekomen nog een paar likken water en vervolgens slapen in de bench.